:: Bun venit în comuna Romos!

primar

ing. Mircea PĂTRÂNJAN primarul comunei Romos

Îmi revine mie plăcuta şi onoranta sarcină să vă adresez aceste rânduri. Este o mândrie să mă pot număra printre cei 2858 de locuitori ai acestei comune care niciodată nu şi-au dezminţit renumele de oameni viteji, harnici şi gospodari.Vieţile noastre s-au împletit de-a lungul secolelor cu vieţile saşilor care s-au stabilit aici începând din anul 1140. În 1206 prima atestare documentară pomeneşte numele localităţii noastre RAMOS ca pe o replică a RUMES-ului din Flandra locul de unde au venit primii colonişti saşi.

Istoria zbuciumată a acestor locuri i-a unit pe oameni făcându-i să împartă şi bune şi rele. Au fost momente grele când printre treburile casei şi ale câmpului locuitorii mai aveau să reziste şi atacurilor tuceşti plătind tributul de vieţi omeneşti indiferent dacă erau saşi sau români. Puţin a lipsit ca în urma invaziei din 1438, întreaga populaţie a Romosului să dispară. Supraviţuitorii s-au retras în munţi. După 41 de ani, când turcii au fost înfrânţi în bătălia de la Câmpia Pâinii,romosanii s-au răzbunat cumplit nimicind rămăşiţele armatei turceşti pe locul care acum se numeşte ”Pîrâul turcului”.

Suntem încă departe de ceea ce ne-am fi dorit să ajungă comuna noastră dar putem spune că în acest moment Romosul are reţea de alimentare cu gaz metan şi reţea de alimentare cu apă construite aproape în întregime pe cheltuiala comunităţii. Propietăţile au început să revină la proprietarii de drept, oamenii au început să gândească în termenii economiei de piaţă şi primele societăţi comerciale au început să funcţioneze. Scăpaţi de ororile comunismului, cea mai mare parte a saşilor au plecat în locurile lor de baştină. În Romos mai sunt foarte puţini saşi. Cu siguranţă, cei plecaţi se vor înapoia să adauge şi ei puţină strălucire bătrânului Romos în care mai sunt osemintele strămoşilor – coloniştii de odinioară. Şi poate că nu întâmplător, una dintre primele investiţii turistice din Romos se numeşte “Popa saşilor” şi aparţine unui cetăţean german fost preot în satul nostru.

Aşadar, de oriunde ai fi dragă cititorule noi îţi spunem BINE AI VENIT!
Mircea PĂTRÂNJAN – Primarul comunei ROMOS