Pe teritoriul satului Romos, scoala este mentionata in urma cu circa 7 secole, prima investitie de acest fel apartinand comunitatii sasilor colonizati aici pe la jumatatea secolului al XII-lea. Apoi, prin secolul XIV, documentele mentioneaza si o scoala a romanilor, aflata in tinda Bisericii ortodoxe din Romos.
La jumatatea secolului XIX, s-a construit la Romos o cladire din lemn, prima cu destinatia de a fi o scoala confesionala greco-catolica iar in anul 1892, din fondurile comunitatii ortodoxe romosane si cu un imprumut de la Banca „Albina” din Orastie, s-a construit din zid actualul sediu al al scolii primare, care datorita numarului tot mai mare de elevi a fost extins in anii 1950 si 1960.
Sediul Scolii Generale din Romos a fost ridicat in 1975, avand 8 sali de clasa, un laborator, teren de handbal si volei precum si celelalte utilitati anexe. In prezent scoala dispune de: un cabinet de limba romana, un cabinet de geografie, un cabinet de istorie, un cabinet de matematica, un cabinet de bilogie, un cabinet de informatica dotat cu 20 de calculatoare, un laborator de fizica si chimie.
Celelalte scoli primare din cadrul comunei Romos au fost zidite inintea primului Razboi Mondial, prin grija Bisericii Ortodoxe Romane si cu stradaniile membrilor comunitatii de la acea vreme.
Acum, in scolile primare din Romos, Romosel si Vaidei functioneaza si patru grupe in cadrul Gradinitei cu program normal (4 ore zilnic). Toate cele 3 sedii ale scolilor primare mentionate au fost incluse, cu sprijinul ISJ Hunedoara, in programul Guvernului Romaniei pentru reabilitarea invatamantului din mediul rural.
Sursa de documentare: Prof. Muntoiu Constantin (Scoala generala din Romos); Prof. dr. Erwin AMLACHER (Germania); Referent Rodica BUNEA (Primaria comunei Romos); „Romos, centru de cultura si civilizatie transilvana” autori: Ramona Andreea BARAGAN, Alexandra STOICA, Corina Ioana NUCUTA.