:: Christian CLOOS
A fost fiul unui taran sas din Romos. El a devenit celebru in intreaga Europa occidentala ca autor al primei carti care descrie moravurile si obiceiurile turcilor, tiparita in 1481 la Urach (Franta). Lucrarea se numeste «Carti ale studentului din Romos». Autorul a urmat cursurile Gimnaziului din Sebes. In timpul confruntarilor cu turcii a fost luat prizonier si a fost dus la Adrianopol. A ramas prizonier timp de 23 de ani, dupa care a avut o tentativa de evadare si a fost prins.
A fost vandut de 7 ori la mai multi stapani turci si abia dupa alti 15 ani a fost eliberat si lasat sa plece la Roma. Cunoasterea limbii turce si intamplarile prin care a trecut i-au permis sa scrie aceasta carte care a devenit cunoscuta in Europa inainte de ajungerea turcilor la portile Vienei. Christian Cloos a fost primul autor de conditie modesta care a reusit sa publice o carte, lucru ingaduit pina atunci numai nobililor. Cartea a fost reluata in peste 20 de editii.
Legenda spune ca spre sfarsitul vietii, Christian Cloos s-a intors in Romosul natal si a trait pana la 80 de ani, pe o colina care si astazi poarta numele «Dealul Calugarului». Se mai spune ca dupa batalia de la «Campul painii» (1479), un turc ranit a fost adapostit de catre Christian Cloos. Acesta ar fi fost fiul ultimului stapan pe care Cloos l-a avut in Turcia.
:: Niculae STANCIOIU (1939 - 1995)
S-a nascut la Romos in 1939. Niculae Stancioiu a absolvit cursurile Facultatii de medicina din Cluj ca sef de promotie. A facut o specializare in profesie la Londra. A ajuns un renumit medic cardiolog si profesor universitar la Cluj.
In 1974 a primit Premiul «Victor Babes» din partea Academiei Romane, pentru lucrarea «Cardiopatii cronice majore». Niculae Stancioiu este intemeietorul «Institutului inimii» din Cluj, care acum, in semn de omagiu poarta numele « Niculae Stancioiu ».
Impreuna cu cativa intelectuali din Romos a pus bazele «Asociatiei culturale» (1968) care s-a implicat puternic in activitatile culturale ale comunei Romos. Staruintelor doctorului Stancioiu si a «Asociatiei culturale» li se datoreaza existeta de acum a Monumentului Eroilor, a Dispensarului medical si Casei de cultura din Romos.
A murit in anul 1995. In semn de pretuire pentru acest fiu al satului, locuitorii din Romos, impreuna cu fostii lui colegii de la Institutul din Cluj, i-au ridicat un monument (1999) chiar in fata Casei de cultura Romos pentru a carei zidire s-a straduit atat de mult.
:: Ioan Sever ORDEAN (1864 -1936)
S-a nascut la 2 august 1864 in familia preotului ortodox Ioan ORDEAN din Romos. A urmat liceul la Blaj si apoi la Craiova. In 1889 a absolvit cursurile Scolii Superioare de Agricultura Herastrau, Bucuresti.
A facut o perioada de practica in Ungaria pe mosia unui arhiduce. Intors in tara in 1906, a fost numit seful Pepinierei Statului de la Dragasani. In 1919 a fost insarcinat cu organizarea invatamantului agricol in Ardeal. Prin intreaga sa activitatea a militat pentru ridicarea taranimii din saracie. A publicat in mai multe gazete: «Filomela» - revista studentilor de la Scoala Superioara de Agricultura din Herastrau; «Economia Nationala»; «Jurnalul Societatii Generale Agricole».
A publicat o serie de brosuri cu tematica agricola. A functionat cativa ani la Scoala de Agricultura de la Geoagiu de Jos unde a colaborat cu profesorul Gavril Todica. In aceasta perioada, 1919 - 1936, scoate revista cu aparitie bilunara «Plugarul luminat».
S-a stins din viata la Romos in 1936, la varsta de 70 de ani.
Sursa de documentare: "Romos, centru de cultura si civilizatie transilvana " - autori: Ramona Andreea BARAGAN, Alexandra STOICA, Corina Ioana NUCUTA